Over Diabetes

Diabetes of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen.

Welke oorzaken van diabetes kennen we en kun je diabetes voorkomen? Hoe zit dat bij diabetes type 1 en type 2?

We weten niet veel over de oorzaken van diabetes type 1. Wel weten we dat de groep mensen met diabetes type 1 toeneemt. Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn: Virussen, voeding en  erfelijkheid (in geringe mate) en lijken minder door ons te kunnen worden beïnvloed.

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Je leefstijl kan er de oorzaak van zijn. De kans op diabetes type 2 wordt groter door: erfelijke aanleg ,(ernstig) overgewicht, te weinig bewegen, roken en voeding. Je kan hier dus wel meer zelf aan doen om type 2 te voorkomen

Een gezonde leefstijl kan dus helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld als de erfelijke aanleg te sterk is. Maar het kan ook komen omdat je te weinig beweegt door allerlei oorzaken, b.v omdat je een pijnlijke knie hebt of gewoon niet meer gemotiveerd bent om te bewegen

Wat helpt en wat kunt u eraan doen

Het is duidelijk. Door meer te gaan bewegen neemt het risico op het verkrijgen van diabetes type 2 af (primaire preventie) en kan je de gevolgen van deze aandoening doen voorkomen (secundaire preventie).Dit is simpel gezegd maar er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor het bewegen en meer willen bewegen niet wilt lukken. Een beweegprogramma kan je hierbij helpen

Het beweegprogramma

Het zelf ontworpen beweegprogramma Diabetes Educatie Bewegen en Trainen (DEBET) heeft als doel u te leren om dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Het programma heeft bewezen effectief te zijn en hebben wij veel ervaring bij het begeleiden van deze specifieke doelgroep. Het programma is gelieerd aan het KNGF beweegprogramma en richtlijn beweeginterventies.

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Het programma vindt plaats in kleine groepen van max 3-a 4 personen. Het is mogelijk dat door uw situatie er eerst individuele behandelingen plaats vinden en u in een later stadium mogelijk naar de groep kunt doorstromen. Het blijft maatwerk! Het beweegprogramma duurt in totaal drie maanden (twaalf weken) en bestaat uit drie fasen.

In de eerste fase zal er veel kennis met u gedeeld worden en leert u weer wat bewegen en trainen is.

De tweede fase is de trainingsfase waarin we het programma zullen uitbreiden in intensiteit.

In de derde fase, de uitstroomfase zal aan uw specifieke doelstellingen en zelfstandigheid gewerkt worden zodat u bij afsluiting van het programma zelf uw weg kunt bepalen hoe en waar u het aangeleerde sportief beweeg gedrag wilt voortzetten. Voelt u zich bij ons op uw gemak en wilt u bij ons verder gaan met trainen  na het programma dan kan dit ook bij ons op basis van particulier tarief. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Vergoeding

Afhankelijk van uw verzekeringsvoorwaarden kan er vanuit verschillende opties behandeling plaats vinden.  Dit komt doordat diverse verzekeringen een apart potje voor beweegprogramma’s hebben. Ook kunt u zich door ons laten informeren. Ook dit blijft maatwerk

Wat kan het u opleveren

Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Na het programma bent u actiever en weet u wat en hoe u dit zelf kunt volhouden zonder b.v. een hypo te krijgen.Het vermindert de kans op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten en andere veel voorkomende aandoeningen. Belangrijke essentiële waarden als uw bloed glucose , bloeddruk, cholesterol en buikomvang kunnen sterk worden verbeterd.