Beweegprogramma COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen). COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerkt door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing wordt geleidelijk aan erger en hangt meestal samen met een abnormale ontstekingsreactie van de longen op prikkels van buitenaf, zoals roken, kleine gasdeeltjes of fijnstof. Die vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt. Door het volgen van de juiste fysiotherapie kunnen de klachten van COPD verminderen.

Fysiotherapie bij COPD

Naast de behandeling van een huisarts, longarts , praktijk en/of longverpleegkundige kan ook fysiotherapie helpen voor COPD. Door middel van fysiotherapie kunt u uw conditie op peil brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Indien u problemen heeft met slijm opgeven, kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier om slijm los te maken (“huffen”) en/of hoesten. Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.

Ons COPD beweegprogramma

Het is erg belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem heeft. Indien u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. Speciaal voor mensen met COPD is in diverse fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma voor deze ziekte ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl.

Fysiotherapie voor COPD verbetert uw kwaliteit van leven met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

Vergoeding
Bij een chronische indicatie heeft u een specifieke verwijzing van uw specialist nodig.
Afhankelijk van uw verzekeringsvoorwaarden kan er vanuit verschillende opties behandeling plaats vinden.
U kunt hier voor de volgende link raadplegen

Klik hier voor het maken van een afspraak