Artrose heup en knie

Heup- en knieartrose zijn, naast handartrose, de meest voorkomende vormen van artrose in Nederland. Heupartrose komt voor bij 359.000 personen; knieartrose bij 594.000 personen.

 Wat helpt en wat kunt u er  aandoen

Oefentherapie is, in combinatie met voorlichting/advies, een belangrijke pijler in de behandeling van artrose, en kan effectief zijn in het verbeteren van fysiek functioneren en kwaliteit van leven, en het verminderen van pijn, bij mensen met heup- of knieartrose. Oefentherapie lijkt tevens kosteneffectief in vergelijking met standaard pijnmedicatie, bij mensen met heup- of knieartrose. Oefentherapie kan ook in een vergevorderd stadium van artrose effectief zijn waarmee gewricht vervangende operaties mogelijk uitgesteld en zorgkosten vermeden worden. Ook in het revalidatietraject na een knie vervangende operatie kan oefentherapie het fysiek functioneren verbeteren en de pijn

 Het beweegprogramma

Bij de intake zal nadat we een goed inzicht hebben in wat voor u de problemen zijn en wat u hoopt te kunnen verbeteren, in het lichamelijk onderzoek gekeken worden hoe het met uw heup en/of knie gesteld is. Mogelijk moet er eerst individueel behandeld worden om de bewegelijkheid te verbeteren om later in de oefenzaal individueel en later in een kleine groep van circa 3-4 personen aan uw gestelde doelen te werken

Speciaal voor mensen met artrose in de knie en/of heup is er een beweegprogramma ontwikkeld. Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma begeleidt de fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl. Bij de intake zal nadat we een goed inzicht hebben in wat voor u de problemen zijn en wat u hoopt te kunnen verbeteren, bepaald worden hoe het met uw heup en/of knie gesteld is. Mogelijk moet er eerst individueel behandeld worden om de bewegelijkheid te verbeteren om later in de oefenzaal individueel en later in een kleine groep van circa 3-4 personen aan uw gestelde doelen te werken De oefentherapie richt zich vooral op het versterken van de spieren rondom het aangedane gewricht, het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de balans. Verder heeft de oefentherapie tot doel de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren en het lopen te vergemakkelijken. Naast het oefenen onder begeleiding worden ook oefeningen voor thuis meegegeven.

Vergoeding

Afhankelijk van uw verzekeringsvoorwaarden kan er vanuit verschillende opties behandeling plaats vinden.

Wat kan het u opleveren?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U leert met zo min mogelijk beperkingen om te gaan met artrose.