Voldoende lichaamsbeweging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Voor volwassenen geldt dertig minuten matig intensief bewegen op minstens vijf (het liefst alle) dagen van de week als minimale beweegnorm (conform de Nederlandse Norm Gezond Bewegen). Op de fiets naar de supermarkt, de trap op in plaats van met de lift, een uurtje tuinieren, je zit al snel aan deze norm. Maar niet voor iedereen is dit zo. Bewegen en sporten voor mensen met een chronische aandoeningen kan soms een grote uitdaging zijn.

Bewegen met een chronische aandoening

Heeft u een chronische aandoening zoals artrose, COPD, osteoporose of een coronaire hartziekte? Of heeft u moeite om een actieve leefstijl te onderhouden als gevolg van een chronische aandoening? In deze gevallen kan bewegen moeizamer gaan.

Toch kan juist voor u kan lichamelijke activiteit dan veel winst opleveren. Regelmatig bewegen en sporten draagt bij aan uw gezondheid en kan de klachten die gepaard gaan met een chronische aandoeningen verminderen. Bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Hart en bloedvaten blijven beter in conditie en botten blijven langer sterk. Ook verkleint beweging de kans op overgewicht.

Bewegen op maat

Wanneer u een chronische aandoening heeft en moeite heeft om voldoende actief te zijn, kan de fysiotherapeut voor u een beweegprogramma opstellen. Het beweegprogramma is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Het programma is in klein groepsverband mogelijk voor mensen met dezelfde aandoening. Samen werkt u bij de fysiotherapeut aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl, met als doel deze leefstijl uiteindelijk zelfstandig te handhaven. Hierna kunt u doorstromen naar een sport- of beweegactiviteit bij u in de buurt.

Onze beweegprogramma’s

Voordat u start met een beweegprogramma krijgt u een intake en onderzoek van uw fysiotherapeut om te kijken of u in aanmerking komt voor een dergelijk programma. Vervolgens bepaalt u gezamenlijk uw behandel-doelen en wordt er een passende en persoonlijke behandelmethode gekozen. Het programma is gericht op uw algehele fitheid en conditie, altijd met oog op de invloed die uw aandoening daarop heeft. Ook dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn komen aan bod. De nadruk ligt op hoe u activiteiten in uw dagelijks leven in kunt passen. De behandeldoelen zijn behaald wanneer u uw actieve leefstijl zelfstandig kunt onderhouden.

Wij bieden de volgende beweegprogramma’s aan:

  • Artrose van heup en/of knie
  • COPD
  • Diabetes


Vergoeding
Bij een chronische indicatie heeft u een specifieke verwijzing van uw specialist nodig.
Afhankelijk van uw verzekeringsvoorwaarden kan er vanuit verschillende opties behandeling plaats vinden.
U kunt hier voor de volgende link raadplegen


Klik hier voor het maken van een afspraak